Activitats complementàries 2014/2015. Vilanova d'Alcolea.

 PROJECTE ENTRE QUATRE AIGÜES.

Pàgina principal


 

VISITA A LA SÈNIA


Dijous, 13 de novembre, van vindre a l’escola, Manola (àvia d’Elisa i Marta) i Tica (àvia de Raquel), per informar-nos sobre la sènia.

Ens van dir que les sènies han sigut, durant un bon grapat d’anys, un recurs molt apreciat d’obtenció d’aigua per al reg. Ens van parlar de les parts de la sènia, així com de la importància dels animals (cavalls, matxos,...) com a força motriu per a l’extracció de l’aigua. Van ser també molt útils les diapositives i els comentaris aportats per Rocher.

Manola i Tica també ens van comunicar alguns aspectes relacionats amb l’aigua al poble, com ara l’esforç que feien les dones per desplaçar-se al llavador (a l'Assut vora riu, a uns 2 km. del municipi) per tal de fer la bugada o la diferència entre pous (amb aigua subterrània) i cisternes (amb aigua de pluja).

El dia següent, 14 de novembre, xiquets i mestres vam anar a visitar una sènia, la de “Toni”. Juan (oncle d’Emma) i Francisco (l’alcalde), van portar cavalls que van fer girar la roda. D’aquesta manera vam poder observar in situ el funcionament tan peculiar d’aquest mecanisme.

Juan ens va explicar que la zona on estàvem era bona per poder traure aigua del subsòl, ja que la capa freàtica estava relativament prop de la superfície. També ens va aclarir un dubte: el fet que als matxos se’ls tapara la visió a l’hora de rodar la sènia no tenia tant que vore amb el fet que es pugueren esbarrar. La qüestió era que l’animal solia parar-se si veia l’amo lluny; així, amb els ulls tapats, continuava la seua marxa, mentre el llaurador feia la seua faena.

Tots vam veure com anaven eixint els catúfols, que vessaven l’aigua al bassiol i d'allí a la bassa. Quan aquesta va estar prou plena, vam apreciar com es podia regar l’horta del costat, ja que Mònica anava preparant el terreny obrint i tancant els reguers.

El colofó va consistir en que els xiquets, per grups, van col·laborar a traure aigua de la sènia amb les seues forces.Manola i Tica, grans informants.


Parada en el camí; la foto ha d’eixir.

    Gira la roda l'animal, anant pel caminal.


    Els xiquets fem força per a què es regue bé l’horta.20/06/2010 19:18:11