Activitats complementàries 2013/2014. La Pobla Tornesa.

DIA DE GERMANOR.

Pàgina principal


DIA DE GERMANOR: MINES VICTORIA I ESPERANÇA DE TORRE EN BESSORA.

El passat dia 17 de maig les famílies, els alumnes i els mestres de l'aulari de La Pobla Tornesa vam passar un dia de germanor a les mines Victoria i Esperança . En arribar ens van dividir en grups i, mentre el primer començava la visita, els altres esmorzàvem tots junts.

Primerament un trenet ens portava fins a la mina més llunyana que pertany al terme de Culla. Allí ens vam posar els cascos i ens vam endinsar en les seves entranyes. A l'interior les guies van fer una introducció del que anàvem a fer i van projectar un vídeo de les condicions de treball de l'època, amb testimonis reials d'homes que havien treballat allí a la seva joventut. Després vam fer el recorregut a peu per dins de la mina i vam observar els diferents minerals que s'extreien ( hematita, limonita i boetita), cadascú dels quals tenia un color representatiu. En alguns indrets de la mina van veure projeccions quasi reials de com es feien els diferents treballs ( extracció, explosió, portar l'aigua per a beure i per als carburs etc). També ens van explicar les ferramentes que empraven ( barrines d'ús manual de diferents mides, carburs per a il·luminar les obscures galeries etc). Ens vam fer una idea del treball tan dur que suposava aquell treball. També vam observar els murs de farcit que feien els miners per assegurar les galeries i per a evitar-se traure els materials d'enderroc a l'exterior.

A continuació vam eixir a l'exterior i el tren ens va portar a l'altra mina per a finalitzar la visita. A l'hora de dinar ens vam ajuntar tots en les taules de fora i vam gaudir d'un magnífic dia de convivència.


El tren miner.


Quina fresca fa dins la mina.


Quin bon dia que ens va fer.


Després de dinar anem a la carrasca de Culla.


20/06/2010 19:18:11