Activitats complementàries 2004/2005

Aulari: Vilanova d'Alcolea

AgriCultura (el molí de la Cooperativa)

Pàgina principal


Després de vore el molí antic, vam anar a visitar el molí de la cooperativa de Vilanova. Acompanyats de Manolo i Lola, vam vore el procés d'obtenció de l'oli totalment mecanitzat.

La primera qüestió que ens va plantejar Lola fou que no han de passar 24 hores des de la recollida de l'oliva fins a l'entrada al molí per a obtindre un oli de qualitat.

Les olives s'aboquen a una gran tremuja, d'allí són transportades per a ser garbellades i rentades en una gran sala que s'anomena el pati del molí. Ja en la sala del molí, les olives passen a la batedora, que no ha d'estar a més de 30 ºC, d'ahí a la centrifugadora horitzontal de dues fases (en la part del centre es queda l'oli i a la dels costats queda l'aigua i la remolta o pinyolada) i després, als dipòsits verticals en els quals es filtra per a eliminar possibles impureses.

Finalment, l'oli va caent i és conduït a uns grans dipòsits que estan en una sala posterior.

Per a obtenir 1 litre d'oli fan falta 5 kg d'olives, aproximadament.

L'oli que ix d'aquest molí és verge perquè s'ha realitzat mitjançant un procés mecànic o físic. Els molins que utilitzen procediments químics s'encarreguen de refinar els olis residuals (llampants o de pinyolada) del procés anterior.

Al finalitzar la visita, ens van regalar una botelleta d'oli. Gràcies per tot.

Abocant les olives a la gronsa

La cinta transporta les olives per a garbellar-les

Sala del pati del molí

La batedora i les centrifugadores

Els alumnes observen con ix l'oli

Oferiment de la cooperativa


09/09/2007 11:13:09