Activitats complementàries 2004/2005

Aulari: Vilanova d'Alcolea

AgriCultura (un molí antic)

Pàgina principal


Un dimarts del mes de gener de 2005, acompanyats per Manolo, el president de la Cooperativa de Vilanova, vam anar a visitar el molí de Mercedes. És un molí que està en desús des de fa més de quaranta anys.

El procés de moldre era el següent: les olives que entraven passaven per la gronsa (tremuja) i poc a poc caien al jaç on eren triturades per les moles fins a formar una pasta compacta. La pasta es posava en els cofins i aquests es posaven a la premsa fins a formar una parada (al voltant de 500 kg). De la premsada, eixia l'oli i aigua que anaven a parar a un recipient. Al cap d'una estona, l'aigua es dipositava baix de tot per la seua major densitat, i a sobre, surava l'oli. D'aquesta manera es podíen separar ambdós líquids.

Aixina, l'amo de les olives s'emportava a casa el seu oli amb un carretó que podia dur fins 4 arroves.

Ja en els últims anys de funcionament del molí, es va incorporar una batedora per avançar en la feina de l'obtenció de l'oli.

També vam vore diferents recipients per a mesurar i transportar l'oli: arrova (12 litres), mitja arrova (6 l), quarteró (3 l), mig quarteró (1,5 l), decàlitre (10 l), mig decàlitre (5 l).

Mercedes ens va assabentar que en època de molta oliva, el molí funcionava dia i nit. També ens va cridar l'atenció quan ens va dir que son pare no cobrava per moldre, sinó que ho feia a canvi de la remolta (pinyolada o sansa).

Mercedes i Manolo ens reben a l'entrada del molí

Moles i gronsa

Tots mirant els cofins on es posava l'oliva ja triturada

Premsa

Batedora

Mesures: des de l'arrova fins el mig quarteró


09/09/2007 11:13:09