Activitats complementàries 2003/2004

Aulari: Vilanova d'Alcolea

Eixida ecològica a Valltorta

Pàgina principal


Pares, mestres i alumnes vam decidir anar a Valltorta a peu el dissabte 8 de novembre de 2003.

El matí va eixir fresquet, però es va convertir en esplèndit a mesura que avançàvem pel barranc. Dins del barranc, u pareix insignificant donada la seua amplària i profunditat però, en apreciar tal vàlua, ens adonem de la tranquil·litat que es respira i el goig que produeix aquest paratge natural. Es compren com en la prehistòria ja hi havia gent que ocupava aquestes terres com ho demostren les pintures que hi han en diferents abrics.

La durada va ser suficient perquè tots poguèrem arribar sense estar molt cansats al museu.

En el museu ens van fer una sessió de video explicativa de la prehistòria i les pintures, després vam anar a visitar la Cova dels Cavalls. En ella es conseven unes escenes de caça excel·lents, malgrat la mà de l'home que s'ha fet notar intentant escriure noms o arrancar trossos de roca.

Magnífic penya-segat vis des de dins del barranc.

Superant un dels salts del barranc.

Esmorzant mentre el sol evapora la suor.

Fantàstica fou la visita a la cova dels Cavalls!

Visita a l'escola rural del mas d'En Ramona

Després de l'encertada excursió al barrac de la Valltorta i un dinar de germanor a Sant Mateu, vam anar a visitar l'escola rural del mas d'En Ramona.

A les Coves de Vinromà hi havia molta població diseminada, vivint en masos, els quals tenien una escola per atendre l'educació dels xiquets que allí vivien. L'escola del más d'En Ramona va ser una de les últimes en tancar-se, allà per meitat dels anys 70.

És una joia d'escola, conserva els antics pupitres de taula inclinada unida als seients i unes fustes travesseres per recolzar els peus, a més hi han mapes i llibres des de la República fins que es va tancar.

Al centre té l'estufa de llenya on cada alumne portava un tronquet per tal de mantindre-la encesa i no passar fred.

Quins temps aquells! Als més majors ens va transportar al noste passat escolar, i els més joves, tant pares com alumnes, van conéixer un passat escolar rural que tenia el seu encant com també ho té, en part, la nostra a hores d'ara.

Escola rural del mas d'En Ramona tal com es va quedar després de tancar-la.

Emocionats per estar allí i seure en els pupitres.

Els prestatges dels armaris plens de llibres que cal conservar.

Tots gaudint de les explicacions de Rocher, mestre amb llarga experiència en l'escola rural.


09/09/2007 10:51:31